Luchtvaartmuseum Aviodrome met vliegtuigen binnen en buiten expositie

Luchtvaartmuseum Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Sinds 2003 is Aviodrome gevestigd bij Lelystad op de daar gelegen luchthaven. Voor die tijd was het onder de naam Aviodome gehuisvest op Schiphol te Amsterdam. Op Luchtvaartmuseum Aviodrome is alles te zien van begin van het vliegen, een museum, attracties en nog veel meer.
Geschiedenis
Aviodrome heeft enorm veel waardevolle objecten die iets vertellen over de (geschiedenis van de) luchtvaart. Denk aan oude boeken, technische handleidingen, porselein, herinneringsborden, relatiegeschenken, kleding van piloten en stewardessen en ga zo maar door. Een deel van die collectie is nu uit het ondergrondse archief gehaald en wordt getoond in de nieuwe ‘Schatkamers’ in het historische gebouw Schiphol 1928.
LUCHTPOST: OUDE ANSICHTKAARTEN
Je kunt in het gebouw historische luchtvaartfilms en kinderfilms zien. De luchtpostkamer biedt een schat aan allerhande postzaken en informatie over beroemde postvluchten, want de post ging ook vroeger al via het luchtruim.
ELKE KAMER EEN ANDERE SCHAT
In elke kamer ontdek je andere luchtvaartschatten. In de ene kamer zie je het bureau van de eerste havenmeester van Schiphol en verderop weer oude weerkaarten en foto’s van legendarische vliegeniers. De speciale Fokker & Plesman-kamer vertelt je over Anthony Fokker en Albert Plesman, twee belangrijke pioniers van de luchtvaart. Vergeet ook niet naar de radiokamer te gaan. Daar leren kinderen het morsealfabet en kunnen ze zelf hun morsebericht versturen.
Vliegtuigen binnen expositie een kleine greep

Als opvolger van de succesvolle DH.4 ontwerpt Geoffrey de Havilland in 1916 bij Airco een tweedekker, de DH.9, die vervolgens tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt ingezet als bommenwerper. Het was helaas geen succesvol vliegtuig, al zijn in totaal maar liefst ruim 4.000 exemplaren gebouwd. Na de oorlog worden diverse bommenwerpers verbouwd voor gebruik in de burgerluchtvaart. Voor en achter de piloot ontstaat ruimte voor twee passagiers en post en de type aanduiding wordt aangepast in DH.9B. De passagiers zitten in een open cabine en krijgen daarom voor vertrek dikke leren jassen, vliegkappen, handschoenen en vliegersbrillen uitgereikt.
Een van de maatschappijen die met de DH.9 gaat vliegen is het Engelse Aircraft Transport and Travel (AT&T). Vanaf mei 1920 voert AT&T vluchten uit voor de KLM tussen Londen en Amsterdam. Eind 1920 koopt de KLM zelf DH.9’s waarmee vanaf 1921 in ruim 2 uur naar Londen wordt gevlogen. De eerste twee DH.9’s van de KLM krijgen de registraties H-NABP en H-NABO, later in 1921 volgen de H-NABE en H-NABF. De DH.9’s zijn in dienst van 1921 tot en met 1924 en maken in deze periode een totaal van 450 vlieguren.
Fokker C.V-D.
In mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen, onder andere met grote, moderne Junker Ju-52 toestellen. Nederland was niet goed voorbereid op deze inval en moest het doen met oudere en kleinere vliegtuigen waaronder de Fokker C.V-D. Dit vliegtuig is minder modern uitgerust en niet zo snel als de Duitse toestellen. Toch werden er opmerkelijk veel Junkers door het Nederlandse leger beschadigd of vernietigd. Algemeen wordt aangenomen dat door dit verlies aan toestellen de geplande Duitse invasie van Engeland niet kon plaatsvinden.
LEUKE WEETJES
De C.V was het meest gebouwde militaire vliegtuig uit de geschiedenis van de Nederlandse Fokkerfabriek.
Dit exemplaar is het enige dat bewaard is gebleven van de vliegtuigen die daadwerkelijk in mei 1940 hebben deelgenomen aan de luchtgevechten boven Nederland
Fokker Villa
In 1924 werd de eerste (enkele reis) proefvlucht naar Nederlands Oost-Indië gemaakt. De gouverneur van Nederlands-Indië had in 1919 een prijs uitgeloofd van 10.000 gulden voor de vlieger die als eerste een vlucht van Holland naar Indië zou maken. Het bedrijfsleven en de regering verhoogden dit bedrag naar 70.000 gulden. Door dit enorme geldbedrag waren bedrijven en vliegers erg gemotiveerd om deze wereldreis te ondernemen. In 1924 werd de allereerste vlucht naar Nederlands-Indië, met de Fokker F.VII H-NACC gemaakt.
LEUKE WEETJES
In 1930 was de Holland-Indië lijn de langste, regelmatig bevlogen luchtroute ter wereld. Vanaf oktober 1931 was er zelfs een wekelijkse vlucht van de KLM op deze route.
Het was soms zó koud tijdens deze vluchten, dat de passagiers van de KLM bontmantels en een warmwaterstoof kregen om warm te blijven.
Vliegtuigen buiten expositie een kleine greep
Wist je dat dit beroemde 4-motorige vliegtuig zijn eerste vlucht maakte in 1969? Deze Boeing 747-206 met registratie PH-BUK heeft gevlogen tot november 2003. In zijn dienstjaren heeft dit toestel maar liefst 98 miljoen kilometer afgelegd in meer dan 100.000 vlieguren! De Jumbo Jet die je ontdekt bij Aviodrome is een zogenaamd combivliegtuig. Daarbij is het achterste deel van het hoofddek ingericht als vrachtruim, met ruimte voor 7 vliegtuigpallets of een combinatie met paardentrailers. Om de allereerste Boeing 747 te bouwen waren 75.000 bouwtekeningen en 15.000 uur aan windtunneltesten nodig. Die wil je toch bekijken?
WEETJE
Voor het oorspronkelijke 747 testvluchtprogramma, nodig voor de certificatie in december 1969, gebruikte men 5 vliegtuigen. Het programma duurde 10 maanden en kostte meer dan 1.500 vlieguren.
De Fokker 100
De Fokker 100 is het grootste verkeersvliegtuig dat Fokker heeft gebouwd. Het vliegtuig is bedoeld voor korte afstanden en biedt plaats aan ongeveer 100 passagiers. In totaal zijn er 283 toestellen van gebouwd. De Fokker 100 maakte zijn eerste vlucht op 30 november 1986 vanaf Schiphol. De eerste maatschappij die de Fokker 100 in gebruik nam (de z.g. launching customer), was Swissair in februari 1988. Jarenlang heeft de Fokker 100 bij KLM als Cityhopper gevlogen.
Kom naar Aviodrome en zie wat er allemaal te beleven is
Rondvluchten

Droom je ervan om zelf vlieguren te maken? Ontstijg je bezoek aan Aviodrome en beleef het fantastische gevoel van door de lucht vliegen. We brengen je graag in contact met verschillende aanbieders van rondvluchten en vluchten met historische vliegtuigen.
Maak een rondvlucht bij Aviodrome
Het is bij Aviodrome mogelijk om in verschillende vliegtuigen een rondvlucht te maken. Er zijn meerdere aanbieders waar Aviodrome mee samenwerkt. Zo kun je een rondvlucht maken in de Cessna 172, Fokker Four en de Koninklijke DC-3 Dakota!
DROGE ZEE GENERIC SIMULATOR

In Luchtvaartmuseum Aviodrome vind je binnen twee statische vluchtsimulators. Als je binnenstapt, is het alsof je in de cockpit van de straaljager F104 Starfighter of de DC-7 bent beland. Deze simulators zijn eerder ook gebruikt om piloten in opleiding te trainen. Maar bij Aviodrome is het jouw beurt! Hoe het komt dat het extra realistisch is? Het beeld in de cockpit is gekoppeld aan het netwerk van luchtverkeersleiders.
De Droge Zee Generic Simulator is eind jaren ‘50 gebouwd voor KLM en heeft tot 1972 dienstgedaan voor de opleiding van DC-7 piloten. Hij voerde hier de naam ‘Droge Zee’. Deze simulator is overgenomen door het NLR. Alleen de aangepaste cockpit hiervan is in 1980 in gebruik genomen en is later meerdere keren verbouwd.
De ‘Droge Zee’ simulator is gebruikt bij onderzoek naar menselijke factoren, nieuwe cockpit-instrumenten en naderingsprocedures. Hij werd daarom ook wel de Research Flight Simulator (RFS) genoemd.
*Let op: de simulator is geschikt voor mensen met een minimale lengte van 1,60 m.
De simulatoren worden onderhouden en de vluchten begeleid door vrijwilligers. Het kan helaas wel eens voorkomen dat er te weinig vakkundige vrijwilligers zijn om de simulator goed te laten functioneren. Hierdoor kan de simulator onverwacht gesloten zijn. Natuurlijk doen wij er alles aan om zoveel mogelijk bezoekers een vlucht aan te bieden in de “Droge Zee”.
4D FILM ‘SKYMANIA’
Zet die 3D-bril maar vast op. Dat geeft het kijken naar de avontuurlijke vliegtuigfilms al een extra dimensie. Maar in het filmtheater van Aviodrome is het alsof je werkelijk door de wolken vliegt. Soms voel je regendruppeltjes, dan weer mist en koude golfstromen. En af en toe ervaar je ook rook. Dat maakt het kijken naar de historische en avontuurlijke films extra spannend!
In de 4D-film ga je op avontuur met Thomas en Elsa. De film brengt je terug in de tijd naar de pioniersjaren van de Nederlandse luchtvaart. De meeste vliegtuigen die in Skymania voorbij komen, zijn ook onderdeel van onze collectie. Zo passeren ‘De Spin’ van Anthony Fokker en ‘De Heidevogel’ van Frits Koolhoven de revue. Ook de rode Fokker DR.I driedekker (bekend als vliegtuigheld ‘De Rode Baron’) komt voorbij evenals de Boeing 747 en vele andere bijzondere kisten. Dompel je in onder in de spectaculaire 4D-wereld van Thomas en Elsa en hun spannende avonturen in hun strijd om het beste vliegtuig!

Kinderfeestje

LEERZAME BELEVING DELEN MET VELEN
Ook voor grote groepen is Aviodrome het ideale dagje uit. Of je nu komt voor een leerzame dag, een gezellige dag, een actieve dag of een combinatie van deze factoren, Aviodrome heeft voor jou een passend arrangement.
Tot binnenkort op Luchtvaartmuseum Aviodrome