|

5 Beste boeken over de overgang

Bij opvliegers weten we al snel hoe laat het is. Maar vaak hebben vrouwen al een hele tijd het gevoel dat iets in hun lijf anders is. Ze voelen dat ze ‘raar’ in hun vel zitten.

En soms komt er geen enkele opvlieger aan te pas. Zonder die typische klachten denkt bijna niemand aan de overgang, pas veel later valt het kwartje. Dat is jammer, want als je eerder weet dat je in de overgang zit, weet je waar je aan toe bent en kun je er meer mee.

Het verboden woord

Alles wat je wil weten over de overgang en waarom het sowieso goed komt

Bij opvliegers weten we al snel hoe laat het is. Maar vaak hebben vrouwen al een hele tijd het gevoel dat iets in hun lijf anders is. Ze voelen dat ze ‘raar’ in hun vel zitten. En soms komt er geen enkele opvlieger aan te pas. Zonder die typische klachten denkt bijna niemand aan de overgang, pas veel later valt het kwartje. Dat is jammer, want als je eerder weet dat je in de overgang zit, weet je waar je aan toe bent en kun je er meer mee.

Caroline Tensen heeft met dit boek een missie: de overgang uit de taboesfeer halen. Weg met de schaamte, die typisch Nederlandse ‘stel je niet aan’-mentaliteit en het lacherig doen over de overgang. Door vrouwen goed te informeren, net als hun omgeving (en eigenlijk de hele wereld), gelooft ze dat vrouwen in de overgang zich minder eenzaam voelen, betere hulp krijgen en de geruststelling dat het écht goedkomt. Want dat had Caroline zelf graag gehoord toen ze heftige overgangsklachten had.

In het boek gaat ze in gesprek met experts die je vertellen hoe je klachten kunt herkennen, verminderen en vooral: hoe je je beter kunt voelen. Daarnaast bevat het boek veel ervaringsverhalen en komen de mensen die dicht bij Caroline staan, zoals haar gezin en goede vriend en visagist Leco, aan het woord.

Caroline Tensen is televisiepresentatrice, bekend van onder andere 1 tegen 100. Daarnaast is ze ambassadeur voor de Postcode Loterij en Orange Babies en heeft ze een eigen kledinglijn (Caroline Tensen Collection by Mart Visser). Samen met Nada van Nie maakte ze in 2021 de taboedoorbrekende documentaire Het verboden woord. Caroline woont met haar man Ernst-Jan in Amsterdam.

De overgang

het no-nonsense handboek’

Antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt – of zou moeten stellen – wanneer zij rond haar 45ste (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt.

Voor De overgang raadpleegden José Rozenbroek en Jos Teunis talloze artsen, specialisten en ervaringsdeskundigen en schreven dit ultieme, no-nonsense handboek waar je als 40-plusvrouw mee uit de voeten kunt.

In dit handboek vind je de antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt – of zou moeten stellen – wanneer zij rond haar 45ste (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt.

Wat doen die veranderende hormonen met je lichaam en geest, je relatie en seksleven, je hart en vaten, je huid en haar? Word je er echt dikker, dommer, labieler en lelijker van? Zweverige teksten als ‘omarm je opvliegers’ zul je in dit boek niet vinden.

Wel de nieuwste wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen en concrete handvatten. Nee, van hormoontherapie krijg je géén kanker. En ja, een beetje buik is gezond.

Ook leuke meisjes worden vijftig

Antwoorden op al je vragen over de overgang op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten

Ook leuke meisjes worden vijftig van dr. Maaike de Vries en dr. Manon Kerkhof is een informatief en herkenbaar boek voor alle vrouwen (en mannen) die met de overgang te maken hebben.

Alles wat je wilt weten over de overgang!

Maaike de Vries en Manon Kerkhof laten met ‘Ook leuke meisjes worden vijftig’ zien dat het ook anders kan tijdens de overgang!

Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo’s aankomen, geen zin in seks en slapeloze nachten? Ben jij een van de 1 miljoen Nederlandse vrouwen die in de menopauze zit? Deze jaren staan bekend als iets waarop de meeste vrouwen zich niet verheugen, een periode waarin hormonen veranderen en de vruchtbaarheid voorgoed verdwijnt. Het goede nieuws is dat de overgang ook weer overgaat en het een brug is naar de volgende fase in je leven.

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in dit boek zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Populair-journalistiek geschreven, zeer toegankelijk én goed wetenschappelijk onderbouwd.

Deze herziene editie is up-to-date met de laatste stand van de wetenschap en de praktijk en biedt je extra informatie over de vervroegde overgang en het effect van leefstijl én een hoofdstuk voor mannen.

“Een must read voor elke vrouw waar ook ter wereld.” – Floortje Dessing

Te lijf

De kunst van het mooi ouder worden

In Te lijf halen Isa Hoes en Medina Schuurman de overgang uit de taboesfeer. Een positief en doortastend boek vol persoonlijke inzichten, ervaringen en kennis van specialisten, vol herkenning!

In Te lijf halen Isa Hoes en Medina Schuurman de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier en eerlijke pen onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd en hart – rimpels, opvliegers en stress – maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk.

Tijdens hun zoektocht praten zij met deskundigen – van hormoonarts tot filosoof, van seksuoloog tot voedingsexpert – en experimenteren ze met onder andere botox, rebalancing, trilapparaten en readings. Isa Hoes is actrice (o.a. GTST, Rozengeur & Wodka Lime, Celblok H en De ontsnapping) en schrijfster van de bestseller Toen ik je zag over Antonie Kamerling. Onlangs verscheen haar kinderboek Engel, dat zij samen met haar dochter Vlinder schreef.

Medina Schuurman is actrice (Rozengeur & Wodka Lime, Penoza en Celblok H). Daarnaast is zij scenarioschrijfster. Samen schreven zij Te lijf, een positief en doortastend boek vol persoonlijke inzichten, ervaringen en kennis van specialisten. Het is een feest van herkenning en bevat praktische tips. Te lijf helpt je om van de overgang naar een nieuwe fase de beste tijd van je leven te maken!

Hart & hormonen

fit de overgang in

Hormonen spelen een ongelooflijk belangrijke rol in het leven van de vrouw. In de vruchtbare jaren beschermen ze ons hart, ons vaatstelsel en onze botten.

Maar wanneer we halverwege de veertig zijn dan beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. De bescherming wordt zo een stuk minder. En dit zorgt vaak ook nog voor vervelende klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak.

Als daarna de oestrogeen- en progesteronproductie verder daalt dan kun je ook overgangsklachten krijgen, met kwalen als opvliegers, depressie, vaginale droogte, slapeloosheid en vermoeidheid.

En zoals iedereen begrijpt, hebben dit soort heftige klachten veel invloed op de kwaliteit van je leven. Maar dit beïnvloedt ook je levensverwachting ten aanzien van chronische ziekten van ons hart, onze vaten en onze botten.

Maar gelukkig zien we dat een gezonde leefstijl, met een accent op bewegen, deze klachten positief beïnvloedt. Dus er is volop hoop! In dit boek willen we vrouwen bewust maken van hun lijf en gezondheid, en vooral van wat ze daar zélf aan kunnen doen als ze ouder gaan worden.

En begin nou niet pas met een meer gezonde leefstijl op je vijftigste, maar juist éérder. Lees in Hart & Hormonen – Fit de overgang in alles over wat je vanaf je veertigste al kan doen om zo fit mogelijk deze latere periode in te gaan, en zo gezond ouder te worden. drs. Dorenda van Dijken (gynaecoloog) en dr. Janneke Wittekoek (cardioloog):

“Als gynaecoloog en cardioloog is het onze missie om overgangsklachten en gezond ouder worden van vrouwen te zien als een serieus gezondheidsvraagstuk en niet als iets puur lichamelijks ‘wat er nou eenmaal bij hoort’.

En daar willen wij met Hart & Hormonen – Fit de overgang in graag aan bijdragen.” Beantwoordt al je vragen over de overgang en je hart Wat gebeurt er in mijn lijf? Waarom is het zo belangrijk om fit de overgang in te gaan? Waar moet ik op letten om gezond ouder te worden?

Wat zijn de meest voorkomende klachten tijdens de overgang? Wat zijn mijn risicofactoren en hoe verander ik ze? Wat hoort er wel of niet bij de overgang? Feiten en fabels. Wat is de relatie tussen overgangsklachten en hart- en vaatziekten?

Waarom wel of juist geen hormoontherapie? ‘Een slimme meid is op de toekomst voorbereid en leest dit boek!’. dr. Manon Kerkhof – Gynaecoloog en founder Curilion vrouwenkliniek ‘Als je hormoonhuishouding in balans is klopt je hart beter. Een belangrijk boek dus voor vrouwen in de overgang!’.

Eveline Bakker – Voorzitter patiëntenvereniging Vuurvrouw ‘Een vruchtbare samenwerking tussen deze twee powervrouwen, met als resultaat Hart & Hormonen, een boek waarin je alles leest over de invloed van hormonen op je gezondheid en hoe je vandaag nog aan de slag kunt met je vitaliteit.

Kijk, daar heb je wat aan!’. prof. dr. Angela Maas – Hoogleraar cardiologie voor vrouwen, Radboud UMC Nijmegen, oprichter Stichting Hart voor Vrouwen

Vergelijkbare berichten