|

7 boeken over de moestuin

Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk. Het is lekker en duurzaam, én je wordt er blij van.

Teel je eigen groente, fruit en kruiden en leer goed te plannen. Welke gewassen zijn de beste keuze voor de beschikbare ruimte? Hoe bereid je de grond voor en wat is het voordeel van telen in potten en bakken

Mijn moestuin

Een heel jaar oogsten uit de tuin

Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk. Het is lekker en duurzaam, én je wordt er blij van. Anne Wieggers leert je hoe je een heel jaar kunt oogsten uit de tuin.

Anne Wieggers, o.a. tuinexpert van BinnensteBuiten en hoofdredacteur van Gardeners’ World Nl, kweekt al van jongs af aan haar eigen eten. Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk.

Het is lekkerder dan wat er te koop is, duurzamer, én je wordt er blij van. In dit boek deelt Anne haar kennis en staat alles wat je nodig hebt om je eigen oogst te kweken, met oog voor bodem, biodiversiteit en klimaat. Anne vertelt je wat haar favoriete soorten zijn, en in een handige maandplanner laat ze zien hoe je ervoor zorgt, dat er jaarrond iets uit jouw tuin op tafel komt.

Anne Wieggers is tuinexpert bij BinnensteBuiten, waar ze uitlegt hoe je de biodiversiteit een boost geeft én een lekkere maaltijd kweekt. Daarnaast is ze hoofdredacteur van Gardeners’ World magazine, schrijft ze voor NRC over tuinieren, werkte ze onder meer als tuinontwerper en gaf ze kinderen (moes) tuinles. Ze schreef eerder de boeken ‘Duurzaam tuinieren’ en ‘Duurzaam tuinieren voor kinderen’ en ‘Mijn moestuin, een heel jaar oogsten uit de tuin’.

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren

natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel

Steeds meer mensen ervaren hoe leuk, lekker en gezond het is om zelf groenten te verbouwen. Maar wat zijn nu de handige kneepjes, hoe maak je de tuin tot een blijvend succes? Internet en tijdschriften staan bol van de tips, maar hoe nu te beginnen? ‘Praktijkboek

Het nieuwe moestuinieren’ loodst je op een inspirerende en eenvoudige manier door het oerwoud van informatie heen en geeft antwoorden op al je vragen. Het boek is praktisch opgezet: het neemt niet de theorie als basis, maar de echte moestuin. Auteur Hans van Eekelen baseerde het boek op zijn eigen jarenlange ervaring met moestuinieren en met het begeleiden van anderen daarin. – Praktisch naslagwerk met trefwoordenregister van A tot Z – Algemene informatie, telen, bewaren, bereiden, rassen, voedingswaarde, opinie en praktijk –

Meer dan 2300 onderwerpen, van Aalbes tot zwarte knoflook, van Aardehuis tot Zwartveen – Met woordenlijst, praktijkverhalen en -vragen “Dit is een gouden boek voor iedere moestuinier. Niet eerder verscheen er zo’n inspirerend naslagwerk helemaal uit de praktijk ontstaan. Dit is volstrekt nieuw. En ik vind het geweldig.” – MergenMetz Hans van Eekelen is de drijvende kracht achter ‘GROENMOES’, een initiatief dat mensen inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel. Streekbetrokkenheid is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Hij publiceerde eerder de succesvolle titels ‘Zaaiagenda’ en ‘Van zaaien tot oogsten’. tuinboeken, moestuinboeken, tuingids, biologische moestuin, ecologische moestuin, groentetuin, groente, zaden, zaaien, telen, kweken, oogsten, bewaren, oogst, teelt, natuurvriendelijk tuinieren, natuurlijk tuinieren, ecologisch tuinieren, biologisch tuinieren, groenteteelt, duurzaam eten, gezond voedsel, seizoenen, eten uit de natuur

Zelf zaden telen

basisboek voor zaadteelt in de moestuin

In dit boek ga je een van de meest natuurlijke en tegelijkertijd meest fascinerende onderwerpen van tuinieren ontdekken. Zaad winnen. Als je een tomaat kunt telen, kun je in feite ook tomatenzaden telen en de finesses daarvan leer je in dit boek.

Dit basisboek vertelt je de kunst van het zaden telen, schonen en bewaren van de meest voorkomende moestuingroentes. Daarmee kun je je eigen oogst opnieuw uitzaaien en zo, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle beleven en volgen.

Aan de orde komen o.a. een botanische en biologische introductie, het belang van bestuivers, zaadgoedmanipulatie en hybrides, isolatieafstanden en teeltplanning, benodigdheden, zaad schonen en bewaren.

Vervolgens instructies per meest voorkomende familie en meest gewilde soorten : bonen, bieten, kolen, wortelen, sla, uien, komkommers, tomaten. Duidelijke uitleg met veel praktische tips, je krijgt gelijk zin om te beginnen….

Zaaiagenda

complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin; 90 groentesoorten en 1100 groenterassen

Hét standaardwerk voor de moestuin! Biedt alle informatie die iedere moestuinder graag wil weten: de vroegste zaai- en laatste teeltmomenten, in hoeverre ‘herhaling’ nuttig is, of welk groenteras voor welke periode van het jaar het meest geschikt is.

Met veel tips en wetenswaardigheden, aandacht voor biologische en historische zaden, vergeten groenten, kleine moestuinen, pot en bak. – 90 soorten groenten en 1100 groenterassen – Biologische en historische groenten en enkele meerjarige gewassen en veel voorkomende kruiden – In één oogopslag de hele range aan zaai- en oogstmomenten – Teeltplan, teeltwisseling en teeltgroepen – Kiemgegevens, biologische en hybride beschikbaarheid, geschiktheid voor pot en bak, winterhardheid, daglengte- en temperatuurgegevens etc. –

Tips om gespreid kleine hoeveelheden te telen Dit complete naslagwerk vormt samen met de nieuwe zakgids ‘Van Zaaien tot Oogsten’ de ideale informatiebron voor beginners en gevorderden. Uit de pers: ‘Iedereen krijgt in het voorjaar de kriebels, maar dit boek laat zien dat je het hele jaar kunt zaaien.’ – MergenMetz Hans van Eekelen is de drijvende kracht achter ‘GROENMOES’, een initiatief dat mensen inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel. Streekbetrokkenheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. makkelijke moestuin, tuinieren, biologische, ecologische, groentetuin, stadstuinieren, groente telen, fruit, zaden, kruiden, groenteteelt, moestuinkalender, tuinkalender, duurzaam, gezond, voedsel, seizoenen, eten uit de natuur

De Makkelijke Moestuin 2.0

Het boek dat je écht leert moestuinieren

Het boek dat je écht leert moestuinieren. Wil jij een moestuin maar ben je bang dat het je niet gaat lukken, of dat die niet bij je leven past? Snap ik. De meeste mensen doen er namelijk veeeel te moeilijk over. Hoi, ik ben Jelle. Ik kreeg al 10.000-den mensen aan de moestuin, en allemaal met succes.

Met dit boek nodig ik je uit om je aan te sluiten bij die club: moestuinders die het slim, leuk én makkelijk aanpakken. Met een moestuin die overal kan, zo groot of klein als jij wilt, die je een paar minuten per dag kost en toch een megaoogst per m2 oplevert. Plus een prachtig stukje natuur.

Maar ik ga je niet alleen ‘inspireren’: ik ga het je écht leren. In dit boek: • hoe het Makkelijke Moestuin systeem werkt • hoe je een moestuin opzet die precies bij jou past – én je planten alles geeft wat ze nodig hebben • stap-voor-stap begeleiding voor 33 basisgroentes – zodat het niet fout kán gaan • en nog veel meer Kortom: alles wat je nodig hebt om succesvol te moestuinieren. Zonder gestress en zonder twijfel. Want vaagheid: daar houd ik niet van.

Een jaar in de moestuin

groente en fruit uit eigen tuin

Met ‘Een jaar in de moestuin’ heeft de gebruiker een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier. Voor beginners en gevorderden, voor mensen met een lapje grond, (postzegel)tuintje of balkon. Van A tot Z leer je optimaal moestuinieren.

Teel je eigen groente, fruit en kruiden en leer goed te plannen. Welke gewassen zijn de beste keuze voor de beschikbare ruimte? Hoe bereid je de grond voor en wat is het voordeel van telen in potten en bakken? Hoe voorkom je plagen en ziektes en welke combinaties werken optimaal?

Gemakkelijke gewassen, stap voor stap-schema’s van groente- en fruitsoorten, allerhande rassen met hun specifieke kenmerken, kiemgroenten, kruiden en pluksla. Uitleg over de biologische aanpak, voorbeelden van luie tuinen, gezinstuinen, postzegeltuintjes of juist fancy-foodietuinen voor de liefhebbers van cavolo nero, tigerellatomaten en bimi. Met ‘Een jaar in de moestuin’ was zaaien, kweken, oogsten en opeten nog nooit zo leuk

Groente- en fruitencyclopedie

Uitgebreide teelthandleiding van alle bekende en bijzondere groente- en fruitsoorten

Het beste boek over groente en fruit voor de complete moestuin. Naast zeer veel soortbeschrijvingen is er ook aandacht voor bodembewerking, bemesting, zaai- en plantinfo, ziektes en plagen,

Met de Groente- en fruitencyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder eet je gezond met groente en fruit uit eigen tuin. Deze encyclopedie heeft zich bewezen als compleet én handig standaardwerk. Met toegankelijke handleidingen voor het kweken van bekende, bijzondere én nieuwe groente- en fruitsoorten en heldere informatie voor het telen in de volle grond, in de kas/serre of in potten, en op het balkon. Met honderden kleurenfoto’s en tekeningen, en handige losse teeltplanner achterin!

Interesse in gezonde grond, kijk hier om verder te lezen

Vergelijkbare berichten