|

Boeken over Anorexia

Er zijn veel misvattingen over anorexia. Mensen denken vaak aan een graatmager meisje dat niet wil eten. Of dat het gaat om het nastreven van een schoonheidsideaal. Maar anorexia is veel meer dan dat.

Anorexia is een psychische stoornis die niet van de één op de andere dag ontstaat. Vaak begint het onschuldig: iemand wil een paar kilo kwijt en gaat daarom lijnen of laat het lekkers staan. Een eetprobleem sluipt er vervolgens stilletjes in. Ook kan anorexia ontstaan vanuit psychische problemen in privesfeer, school en dergelijk. Anorexia is de dodelijkste van de psychische aandoeningen: tot 10 procent van de patiënten overlijdt. (2021)

We speken van anorexia als iemand consequent het lichaamsgewicht op of onder de 85% houdt van het gewicht dat normaal verwacht mag worden. Bij volwassenen komt dit neer op een Body Mass Index (BMI) van maximaal 17,5. Eten en gewicht zijn een obsessie voor je.

Wat te doen bij beginnende anorexia? Tips als je zelf problemen met eten hebt

Probeer over je probleem te praten met iemand in je omgeving waar je je veilig bij voelt, bijvoorbeeld met familie of vrienden. Besef dat je niet alleen bent en zoek contact met lotgenoten, bijvoorbeeld via WEET, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen. Wees niet bang, maar neem contact op, desnoods anoniem.

*** Laurence Bauffe is mama van twee kinderen en vecht sinds haar 18de tegen een eetstoornis. Ze werd begin , na viereneenhalve maand wachten, eindelijk opgenomen. Ze deelt haar strijd, met al z’n ups en downs, op haar Instagramaccount dat ruim 10.000 volgers telt. (zie boek)

Stop anorexia nervosa

Anorexia nervosa blijft jaarlijks vele slachtoffers maken. De strijd tegen deze hardnekkige ziekte is allesbehalve eenvoudig. In dit toegankelijke basiswerk bundelt Johan Vanderlinden zijn jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen die met anorexia nervosa kampen.

Hij geeft een helder overzicht van wat we vandaag over de ziekte weten en ontkracht enkele belangrijke mythes en vooroordelen. Want nee, anorexia nervosa komt niet alleen voor bij jonge vrouwen, maar in alle leeftijdsklassen en ook bij mannen. Nee, anorexia is niet zomaar een gevolg van een modegril of veroorzaakt door de invloed van (sociale) media.

En nee, er bestaat helaas geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je de ziekte kunt overwinnen. Wel zijn er een aantal stappen die patiënten en hun omgeving het nodige houvast kunnen bieden op weg naar herstel. Deze dertien stappen zijn telkens gekoppeld aan herkenbare voorbeelden en concrete opdrachten, zodat je met het boek ook echt aan de slag kunt.

‘Discipline en doorzettingsvermogen volstaan niet om te genezen. Integendeel: mensen met anorexia nervosa hebben vaak te veel discipline en doorzettingsvermogen, en zijn heel streng voor zichzelf. In dit boek probeer ik op een heel toegankelijke manier de verschillende stappen te beschrijven die kunnen leiden tot herstel, rekening houdende met de complexe biologische, psychologische en sociale wortels van de ziekte.’

Dag eetstoornis, genoeg is genoeg

Hoe ik na een jarenlange strijd eindelijk koos voor herstel

Laurence Bauffe strijdt al meer dan 13 jaar tegen een eetstoornis. Ze is ondertussen mama van twee kindjes en in 2022 besliste ze dat ze écht wil genezen.

In Dag Eetstoornis, genoeg is genoeg deelt Laurence haar eigen verhaal, met alle ups en downs. Van hoe het allemaal begon in haar jeugdjaren, doorheen haar opname en hoe ze nu uiteindelijk opnieuw positief in het leven staat. Met als doel herkenbaarheid te bieden aan mensen die zelf worstelen met een eetstoornis, en het taboe rond dit onderwerp te doorbreken.

Mijn eetstoornis en ik

(af)vallen en opstaan

In Mijn Eetstoornis en Ik beschrijft Shannon haar dagelijkse worsteling met een eetstoornis; anorexia nervosa. Een ziekte waar helaas tot op heden nog veel misverstanden over bestaan. In dit boek geeft Shannon zichzelf volkomen bloot door op eerlijke en confronterende wijze verslag te doen van haar gevecht tegen deze slopende aandoening.

Dagboekfragmenten, dossiers van behandelaars maar ook ervaringen van haar naasten zorgen ervoor dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Het is een verhaal waarin taboes worden doorbroken, waardoor het de rauwe realiteit achter een eetstoornis weergeeft. Een verhaal dat zich afspeelt in het heden, maar ook terugblikt naar het verleden en hoop geeft voor de toekomst!

Anorexia

van zonder voeding naar sondevoeding en mijn weg naar herstel

Er zijn veel misvattingen over anorexia. Mensen denken vaak aan een graatmager meisje dat niet wil eten. Of dat het gaat om het nastreven van een schoonheidsideaal. Maar anorexia is veel meer dan dat.

Angela is een meisje van negentien jaar dat al een enige tijd strijdt tegen anorexia. Ze heeft hiervoor verschillende opnames en behandelingen gehad. Maar zonder blijvende resultaten helaas. Ze vond haar motivatie terug mede door het schrijven van dit boek.

In haar boek vertelt ze niet alleen over de strijd tegen anorexia maar ook tegen een depressie en zelfbeschadiging. Ze neemt geen blad voor de mond en is recht voor de raap. Geen geromantiseerd verhaal dus want anorexia is alles behalve dat…

Anorexia, de duivel op mijn schouder

Ervaringsverhaal van Marieke de Winter die op 15-jarige leeftijd een zodanige vorm van anorexia nervosa had dat zij drie keer in het ziekenhuis belandde. Daarna werd zij opgenomen in een kliniek voor mensen met eetstoornissen, de Ruyterstee in Smilde waar zij voor haat eetprobleem behandeld werd. Dat was 150 km van haar ouderlijk huis vandaan.

Zij beschrijft hoe de anorexia is ontstaan en hoe het komt dat ze in 2010 kan zeggen dat het goed met haar gaat. Het boek is in dagboekvorm geschreven. De dagboekstukken worden afgewisseld met email. Daarnaast staan er enige verhalende stukken in het boek waarin de schrijfster als het ware van op afstand naar zichzelf kijkt. Goed leesbaar boek.

Dit is het huiveringwekkende relaas van de vijftienjarige Marieke. Op haar eerste wandeling wordt zij door haar lotgenoten voortgeduwd… in een rolstoel. Ze weegt dan nog maar 36 kilo. In het dagboek dat ze bijhoudt sinds ze is opgenomen in de kliniek, beschrijft ze haar gevecht tegen de eetstoornis.

Op sympathieke toon geeft Marieke je een beeld van wat de ziekte anorexia met haar doet. Leven in een roes van denken aan eten, calorieën tellen en verbranden. Veel sporten en zinloze bewegingen maken om een onsje méér kwijt te raken. Op meeslepende wijze vertelt ze over haar worsteling met onzekerheden en minderwaardigheidsgevoelens. Over haar eenzaamheid en het idee dat niemand haar aardig zal vinden als ze te dik is en dus niet perfect.

Liefs, ik.

Het verhaal van een eetstoornis

Auteur Kato Marynissen: “Liefs, ik is mijn verhaal over het gevecht tegen een eetstoornis. Ik geef jullie aan de hand van verschillende thema’s en dagboekfragmenten weer hoe ik me voelde tijdens mijn opname op de afdeling eetstoornissen in het ziekenhuis.

Wat is een eetstoornis, hoe komt het tot stand en welke impact heeft deze mentale ziekte op het leven van een twintigjarige jonge vrouw? Deze vragen probeer ik in dit boek te beantwoorden door mijn ervaring te delen, lotgenoten en therapeuten aan het woord te laten en ook mijn vrienden en familie te laten getuigen hoe zij deze ingrijpende situatie hebben ervaren.
Daarnaast wil ik vooral anderen motiveren in hun herstelproces om stappen te zetten naar het liever worden voor zichzelf.”

Vergelijkbare berichten