De 7 meest interessante boeken over prostitutie / sekswerkers

Prostitutie het oudste beroep op de wereld wordt altijd gezegd. Bij prostitutie is vaak het beeld zeer negatief terwijl het ook veel positieve kanten heeft. Deze komen te weinig in de aandacht. Denk hierbij aan de sekswerkers in de zorg, want je kunt misschien wel beperkt zijn maar dat betekend niet dat je geen behoeftes hebt.

De 7boeken op deze pagina over sekswerkers en prostitutie, de boeken zijn heel divers en laten alle kanten van het beroep zien maar ook ver verhalen van de sekswerkers zelf. Bol.com

Yab Yum

het beroemdste bordeel van de wereld

Herziene en geactualiseerde editie met fotokatern

Het beroemdste bordeel van de wereld

In de wereld van het grote geld, mooie vrouwen en exclusieve champagne was Yab Yum decennia lang het toonbeeld van een luxueuze gelegenheid waar geen wens te gek was. Oprichter en oud-eigenaar Theo Heuft vertelt openhartig over de turbulente jaren van deze roemruchte club.
Als geen ander schetst Heuft de veelvormige geschiedenis van zijn men’s club, waar geslaagde zakenlieden, bekende Nederlanders en langzaam maar zeker ook steeds meer mensen uit de onderwereld hun gerief zochten. Yab Yum sprak tot ieders verbeelding.
Alles komt aan bod: van het stoutmoedige begin tot de onvoorstelbare hoogtijdagen; van de dwerg die in bont gerold wilde worden tot listige marketingstunts. Alles… tot en met het grimmige einde.

De markante geschiedenis van Yab Yum laat zich lezen als een thriller, een schelmenroman en als een origineel handboek voor managers . Over de compagnons, de criminelen, de belastingdienst, de royale BN’ers, de lelijke ambtenaren en de mooie dames in het beroemdste bordeel van de wereld!

‘De memoires van een Amsterdamse jongen die grootse dromen heeft verwezenlijkt maar het uiteindelijk moest afleggen tegen louche onderwereldfiguren.’ – Nu.nl

Reizende Sekswerkers

Reizende Sekswerkers 1e druk is een boek van Marie-Louise Janssen uitgegeven bij Het Spinhuis. ISBN 9789055892877

Dit boek gaat over Latijns-Amerikaanse vrouwen, die in de Europese seksindustrie werkzaam zijn. Op basis van dertig persoonlijke geschiedenissen geeft deze studie een beschrijving van hun leven en ervaringen in de prostitutie. Ondanks het feit dat deze zeer mobiele groep sekswerkers gedurende de laatste drie decennia een belangrijk deel uitmaakt van alle immigranten in de Europese seksindustrie, is er weinig bekend over hun dagelijks leven in Europa.

Veel sekswerkers leiden een ge soleerd en anoniem bestaan. In veel gevallen blijft hun verblijf voornamelijk beperkt tot hun werkplaats. Ze komen de prostitutiewijk nauwelijks uit en slapen en wonen in dezelfde kamer of in het bordeel waar ze ook dagelijks hun klanten ontvangen. Gemiddeld werken ze zes zeven dagen per week en hebben ze, afgezien van hun dagelijks contact met collega’s, klanten en bordeeleigenaren, een zeer beperkte omgang met de lokale bevolking.

Alleen wanneer de vrouwen in aanraking komen met de autoriteiten, bijvoorbeeld vanwege illegaal verblijf of als slachtoffer van een delict, levert dit een juridisch document op, waarmee slechts een klein deel van hun leven zichtbaar wordt.
Wie zijn deze Latijns-Amerikaanse sekswerkers? Waarom komen ze naar Europa? Waarom gaan ze juist in de prostitutie werken en hoe vergaat het ze hier?
Daarover schreef Marie-Louise Janssen deze boeiende studie.
Marie-Louise Janssen is cultureel-antropoloog en verbonden aan de ‘Amsterdam School for Social Sciences Research’ (ASSR) van de Universiteit van Amsterdam.

Seks voor geld

1888, Antwerpen. Anne-Marie begint als prostituee en beseft al snel: er hangt een prijskaartje aan het verkopen van seks. Dat geld krijg je alleen in ruil voor politiecontroles, scheldtirades, medisch toezicht, ongewenste zwangerschap, syfilis. En zij was niet de enige. Vrouwen vonden steeds de weg naar prostitutie, voor langere of kortere tijd, uit vrije wil of onder dwang.

Dit boek vertelt de diverse geschiedenis van sekswerk in België, van de Middeleeuwen tot vandaag. Daarbij treden de vrouwen die de hoofdrol spelen eindelijk voor het voetlicht. Het is immers niet alleen een verhaal van ideeën en beleid, maar ook een geleefde geschiedenis, van mensen en hun ambities en teleurstellingen, van kansen en valse beloftes, van controledrang en creatieve pogingen om toezicht te omzeilen.

De geschiedenis van prostitutie loopt parallel met grote historische veranderingen, maar blijft vaak in de schaduw daarvan. Seks voor geld haalt de geschiedenis van sekswerk in België uit die schaduwen. Niet uit voyeurisme, maar om tot een beter begrip te komen van de moeilijkheden en de kansen van betaalde seks voor mensen van vroeger en nu.

‘Het Amsterdams hoerdom – Prostitutie in de zeventiende en achttiende eeuw’

prostitutie in de zeventiende en achttiende eeuw

Al eeuwenlang heeft Amsterdam de reputatie van prostitutiestad. In de 17e en 18e eeuw was er zelfs sprake van een omvangrijke prostitutie. In de literatuur en beeldende kunst uit die tijd wemelt het van de hoeren, hoerenwaardinnen, koppelaarsters en bordelen. Voor Amsterdam en de Amsterdammers was prostitutie dan ook een duidelijk zichtbaar en veelbesproken probleem. Toch is er in de geschiedschrijving nauwelijks iets over prostitutie te vinden. Voor het eerst wordt nu het verhaal verteld van het toenmalige hoerdom.

Lotte van de Pol gebruikte voor haar onderzoek alle mogelijke bronnen. Zo bestudeerde ze duizenden processtukken tegen prostituées en hun waarden en waardinnen, onderzocht ze het overheidsbeleid, de rol van de kerk en het grote belang van eer en goede naam, verdiepte ze zich in de conflicten van bordeelhoudsters met hun buren en in de arbeidsovereenkomsten tussen de prostituées en hun werkgeefsters, en keek ze naar de verstrengeling van prostitutie en zeevaart. Het geheel l

De Wallen in de jaren ’60

verhalen van prostituees, penoze en de postbode

Verhalen van prostituees, penoze en de postbode Uniek tijdsbeeld van de beroemdste buurt van Nederland De Wallen in de jaren ’60 gaat over de tijd dat ruzies nog met de vuist werden beslecht. Raoul Serrée spoorde veel toenmalige Wallenbewoners op. De inmiddels hoogbejaarde penozemannen en prostituees wilden op het eind van hun leven hun geheimen tóch nog delen. Ze klappen uit de school over Mooie Henkie, die op zijn vijftiende een eigen hoerenkast had, over corrupte politiemannen van ‘Bureau Warmoes’ en over kinderen van prostituees die werden opgevangen in een villa buiten de stad.

Voor het eerst vertellen de voormalige ‘hoerenmadammen’ Tonia, Joke en Corry waarom het vanaf de jaren ’70 zo mis ging. Maar ook dankzij de postbode, de melkboer en de heilsoldaat schetst dit boek een uniek tijdsbeeld van de beroemdste buurt van Nederland! ‘1967 was voor mij een rampjaar. Toen was mijn wijf opeens pleite met een klant. Woest was ik! Ik was mijn business kwijt! Bij Zwarte Gerrit heb ik toen een Beretta gekocht.’ Jan de BolleBakker (94) ‘De meeste meiden hadden ruzie thuis. Er was natuurlijk paniek als er familie langs het raam liep. Ik deed dan de deur open om te zeggen dat het om een dubbelgangster ging.’ Corry (75), een succesvolle hoerenmadam ‘In de Beursstraat vonden we bij een verbouwing een stuk hout in de vorm van een vagina.

Dat hebben we in de etalage gezet met een bordje “Vagina van dinosaurus, 65 miljoen jaar oud”. Ik had er ook nog wat haar van een kwast op geplakt. Je wil niet weten hoeveel mensen dat gefotografeerd hebben!’ Jan ‘de Timmerman’ (76) ‘Met de twee Ouwehoeren in de Koestraat had ik altijd ruzie. Ze gingen kamertjes aan heroïnemeiden verhuren, per uur. De hele nacht was er herrie en schelden op straat. Ertegenover zat Wil de Paardekop, een hoer met een vrij grof hoofd. Die was aan de drank.’ Joep ‘de Fluiter’ (70), ruim 34 jaar de wijkagent

Lichte zeden

prostitutie in de Franse kunst 1850-1910

Prostitutie was in de tweede helft van de 19de eeuw een favoriet onderwerp in de beeldende kunst. Gretig verbeeldden kunstenaars de prostitutie als aspect van het moderne stadsleven in Parijs en schilderden tippelende vrouwen op de boulevards, rijke courtisanes in hun salon en de afgeleefde prostituees in het bordeel. Het thema was actueel door de talrijke maatschappelijke discussies over de gevaren van prostitutie en de voor- en nadelen van regulering.

Rood Licht

het echte verhaal achter prostitutie en mensenhandel

We zijn geneigd een beetje te houden van de Amsterdamse Wallen. We kunnen trots zijn op ons vrije land, waar het oudste beroep ter wereld uit de illegaliteit is gehaald en in alle openheid en binnen de regels mag worden uitgeoefend. Toch? Natuurlijk weten we dat er achter de schermen wel eens wat gebeurt maar wat eigenlijk?

Dit boek neemt je mee, undercover, in de wereld van de prostitutie. Niet ons beeld van deze wereld, maar de wereld van de meisjes achter het raam. Het raam waar velen giechelend aan voorbijlopen, blind voor de harde, bittere realiteit. Toen ik een lachende schoolklas voorbij de ramen zag lopen en in de ogen keek van deze vernederde meisjes, besloot ik dat dit boek er moest komen. Om meisjes zonder stem een stem te geven. Om onze ogen en harten te openen. Het boek Rood Licht is mijn reis langs de rosse buurten van Nederland, Engeland en Israël, waar ik de meisjes heb geïnterviewd die op straat of achter de ramen werken als prostituee.

Telkens storten deze meisjes hun hart uit, blij dat er iemand luistert en aandacht schenkt aan hun situatie. Ze vertellen schrijnende verhalen over hun pooiers, hun geïsoleerde leven, mishandeling, ontvoering, gedwongen seks en het gebrek aan hoop. Ik interviewde ook enkele organisaties die deze meisjes helpen, een Nederlandse politicus en een mannenorganisatie. Zij, die zich inzetten voor de slachtoffers van gedwongen prostitutie en mensenhandel.

Vergelijkbare berichten