Gezondheid van de mens
Hierbij een reeks boeken met diverse thema’s die zorgen dat we niet lekker in ons vel zitten en zo ook niet gezond en gelukkig kunnen leven, maar misschien kunnen een van deze boeken je de oplossing geven.
Slapeloosheid, stress, overprikkelt brein, verslavingen, vermoeidheid, angst, enz..
Geef mij je angst en krijg er zelfvertrouwen, geluk en succes voor terug
- Geef mij je angst Je kunt zelf meer dan je denkt
- Angststoornissenen hypochondriediagnostiek en behandeling
- Angst overwinnen doe je zo
- Chronische slapeloosheid
- Superslapen praktische lifestyle-principes voor je beste nachtrust ooit
- Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen
- Overprikkeld brein. Meer rust en balans in 10 weken
- Omringd door tegenslag. Hoe je obstakels kunt overwinnen op de weg naar succes
- Fokking druk. Het ultieme anti-stressboek
- Werk kan ook uit 52 manieren om jouw dag stressvrij te houden
- De verslaving voor bij een simpele uitweg uit elke vorm van verslaving of dwangmatigheid
- Hongerige geesten. De psychologie van verslaving
- Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol
- Je vermoeidheid te lijf. Na covid en kanker en bij chronische aandoeningen
- De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid. Meer energie door de kracht van voeding en leefstijl
- Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid
Geef mij je angst Je kunt zelf meer dan je denkt
Geef mij je angst en krijg er zelfvertrouwen, geluk en succes voor terug. Dit boek is geschreven voor iedereen die zich wil bevrijden van angst en stress. Daarvoor hoef je niet altijd een lang behandeltraject af te leggen. Je kunt zelf meer dan je denkt, als je maar weet hoe! Als je brein en je gevoel samen de strijd aangaan, overwin je iedere angst. In zes concrete stappen leer je op een krachtige een eenvoudige wijze van je angsten af te komen. Bij elke stap staan gemakkelijke en concrete oefeningen, die je snel en overtuigend helpen om je angsten de baas te worden. Je kunt vanaf nu van je angsten afkomen en vol gaan leven. Die kracht hebben we allemaal in ons! Hans Peter Roel is een veelgelezen auteur van een aantal internationale bestsellers. Met zijn boeken inspireert hij mensen om in hun kracht te komen en het beste uit zichzelf te halen. In de huidige tijd ziet hij de angst bij mensen sterker toenemen. Dat was voor hem de reden om het boek “Geef me je angst” te schrijven.
Angststoornissenen hypochondriediagnostiek en behandeling
Angststoornissen en hypochondrie is een actueel overzichtswerk, waarin op praktische wijze inzicht gegeven wordt in de classificatie (volgens de DSM-IV-TR-criteria), diagnostiek, etiologie en behandeling van angststoornissen en hypochondrie.Bij de behandeling van deze stoornissen wordt, naast een bespreking van farmacotherapie, met name aandacht besteed aan recente ontwikkelingen in de cognitieve therapie en gedragstherapie. Er zijn door de jaren heen vorderingen gemaakt op het gebied van research die implicaties hebben voor de diagnostiek en behandeling van deze stoornissen.Angststoornissen en hypochondrie gaat uitvoerig in op de problemen die zich bij het uitvoeren van de behandeling kunnen voordoen.
Bovendien wordt in heldere taal een genuanceerd beeld van de huidige stand van zaken in onderzoek en theorievorming weergegeven.Het boek is voorzien van gevalsbeschrijvingen. De hoofdstukken over behandeling gaan met name uit van (cognitieve) gedragstherapeutische principes vanwege de belangrijke resultaten die daarmee geboekt zijn in de behandeling van angststoornissen en hypochondrie. Daarnaast wordt per stoornis steeds een overzicht geboden van recent onderzoek naar de behandeling met psychofarmaca.Angststoornissen en hypochondrie is een geheel herziene en geactualiseerde druk van het boek Angst, fobieën en dwang. Angststoornissen en hypochondrie is bedoeld voor psychologen, psychiaters, huisartsen, maatschappelijk werkenden en opleidingen voor deze beroepen.
Angst overwinnen doe je zo
We kennen allemaal angsten. Vliegangst, angst voor kleine ruimtes, angst voor het coronavirus, angst voor spinnen, sociale angsten of de angst om dood te gaan. In dit boek helpt auteur Arentina Drenth je om een actieplan op te stellen, waarmee je je angst de baas kunt worden. Ze doet dit in simpele taal en met weinig woorden, zodat iedereen met haar praktische tips en oefeningen aan de slag kan. De eenvoudig uitgelegde theorie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt verduidelijkt door prachtige illustraties. Arentina Drenth is GZ-psycholoog, gedragstherapeut en EMDR-practitioner, en gespecialiseerd in angst, depressie, trauma, slaap en stress. Ze vindt het belangrijk dat wetenschappelijke kennis toegankelijk wordt gemaakt, mede omdat ze zelf dyslectisch is.
Chronische slapeloosheid
Versla het ‘monster’ (inclusief video-workshop en slaapmeditaties)
Haalt chronische slapeloosheid de kleur uit jouw leven? Zolang jouw ‘monster’ de baas is, blijft goed slapen onmogelijk: dweil niet langer met de kraan open en vind eindelijk je natuurlijke slaapvermogen terug.
Heeft het ‘slapeloosheidsmonster’ jou in zijn greep? Als je een of meer vragen van deze monster-test met ‘ja’ kunt beantwoorden wil ik je met klem adviseren om verder te lezen.
- Voelt slapen voor jou aan als een prestatie, een ‘hobbel’ die je elke nacht over moet?
- Kijk je vaak met angst vooruit naar de dag die voor je ligt?
- Heb je veel te lang gezocht naar een niet-bestaande oplossing?
- Staan jouw nachten in het teken van de angst om (weer) wakker te liggen?
- Ben je overdag in je hoofd al bezig met de nacht die voor je ligt?
- Hebben jouw slaapproblemen de touwtjes in handen en kijk jij vanaf de zijlijn mee?
- Heb je je doelen, plannen en ambities (onbewust) naar beneden bijgesteld?
- Verdwijnt je eigen identiteit langzaam naar de achtergrond?

Superslapen praktische lifestyle-principes voor je beste nachtrust ooit
Slaap is een absolute voorwaarde voor excellente prestaties. Slaap is zelfs belangrijker dan eten en bewegen samen. Heb jij een veeleisende baan, ben je ondernemer of (top)sporter? Dan is het noodzakelijk dat je een goede nachtrust geniet. Want zonder goede slaap neem je slechte beslissingen, maak je fouten op het werk, ben je een risico op de weg en is de kans op sportblessures zelfs 40 procent groter. Daarmee heeft slecht slapen een duidelijk groeiende economische impact.
Een keertje slecht slapen is niet zo erg, maar wel als het regelmatig voorkomt. Dan krijg je concentratieproblemen en een dalende productiviteit. Op de lange termijn vergroot het je kans op een burn-out en zelfs op kanker. Val je lastig in slaap? Lig je uren wakker? Kom je ’s morgens moeilijk je bed uit? Dan is dit boek voor jou! Er zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren van Superslapen verkocht.
Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen
Bijna niets levert zoveel stress en ongerustheid op als slaapproblemen. Wie wakker ligt, ligt daar wakker van. Volgens W. Chris Winter, dé deskundige op dit gebied, valt het belang van een goede nachtrust niet te onderschatten. Maar tegelijkertijd is bijna niets zo onschuldig en gemakkelijk te behandelen als slapeloosheid. Vertrouw daarom niet meer op bij elkaar gezochte tips van het internet, luister niet meer naar je buurman of -vrouw. Het hoe en waarom van goed slapen is een begrijpelijk verhaal en dat geldt ook voor de oorzaken van jouw slaapproblemen. Met de deskundigheid van neuroloog en slaapdeskundige W. Chris Winters, krijg je inzicht in je eigen slaapgedrag en kom je snel weer tot een gezonde slaap. Zonder pillen. Welterusten!
Overprikkeld brein. Meer rust en balans in 10 weken
Het handboek ‘Overprikkeld brein’ van Brain Balance Expert Charlotte Labee biedt concrete handvatten voor meer rust en balans.
Brain Balance Expert Charlotte Labee deelt in ‘Overprikkeld brein’ de laatste wetenschappelijke kennis over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Charlotte helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Ze laat zien hoe je door aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding binnen 10 weken meer rust ervaart en je energie terugkrijgt.
Omringd door tegenslag. Hoe je obstakels kunt overwinnen op de weg naar succes
Van de bestsellerauteur van Omringd door idioten: Overwin tegenslagen en word een winnaar in plaats van verliezer.
Iedereen heeft dromen en ambities: een eigen bedrijf, een liefdevolle relatie of het lopen van een marathon. Maar vaker bereiken we onze doelen niet dan wel. Succes komt niet vanzelf, en als je jezelf met tegenslagen blijft omringen, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven en in de winner’s circle terecht te komen.
In Omringd door tegenslag laat Thomas Erikson zien hoe je een winnaar in plaats van een verliezer wordt. Hij helpt het ‘waarom’ achter je doel te identificeren en hoe je dit doel in simpele, concrete stappen kunt bereiken. Aan de hand van het eenvoudige vierkleurensysteem dat Omringd door idioten tot een internationale bestseller maakte, legt hij uit hoe je tegenslagen kunt accepteren en niet als loser achterblijft. Leer op de juiste manier te reageren op tegenspoed, overwin obstakels en maak van je dromen werkelijkheid!
Fokking druk. Het ultieme anti-stressboek
Druk is het nieuwe normaal. Een volle agenda en een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen: het zijn dé kenmerken van deze tijd. Maar de drukte speelt ons inmiddels parten. Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier.
Werk kan ook uit 52 manieren om jouw dag stressvrij te houden
Ons werk vraagt tegenwoordig veel van ons. Stress is nu eenmaal onderdeel geworden van hoe we werken en leven. De grenzen tussen werk en privé die vroeger bestonden, zijn inmiddels weggevaagd, waardoor ons werkbestaan en ons privébestaan in elkaar overvloeien.
Is het erg dat daar soms stress bij komt kijken? Niet noodzakelijkerwijs. Een beetje stress is namelijk niet kwalijk, het is zelfs gezond: een actief en uitdagend leven is juist heel goed voor de gezondheid van je brein. Maar veel te veel stress, of chronische stress, die dus niet meer weggaat, is funest voor je gezondheid. Boven een bepaald punt wordt stress schadelijk. Over dit soort ‘slechte stress’ gaat Werk kan ook uit. Thijs Launspach leert je in dit boek om deze stress tegen te gaan. Zo legt hij uit:
• Dat e-mail een to-dolijst is die door anderen wordt beheerd
• Hoe je bij grote drukte je hoofd koel houdt
• Wat fuck-you-geld is en waar je het voor nodig hebt
• Hoe je om kunt gaan met het imposter syndrome
• Dat roddelen op de werkvloer goed is (tenzij het over jou gaat)
• Hoe je de eindeloze vergaderingen doorkomt
• Hoe je effectief kunt thuiswerken
‘Wie altijd aan het werk is, heeft het niet begrepen.
De verslaving voor bij een simpele uitweg uit elke vorm van verslaving of dwangmatigheid
In De verslaving voorbij verklaart Jan Geurtz verslavingen op een verrassende wijze, en toont vervolgens een verbluffend simpele uitweg uit de gevangenis van verslaving en dwangmatigheid.
In De verslaving voorbij van Jan Geurtz komen alle eigentijdse vormen van verslaving en dwangmatigheid aan bod: drugs- en medicijnverslaving, alcohol- en rookverslaving, eet- en gokverslaving, seks- en relatieverslaving en diverse dwangmatigheden.
Jan Geurtz verklaart ze op een verrassende wijze, en toont vervolgens een verbluffend simpele uitweg uit de gevangenis van verslaving en dwangmatigheid. Deze methode is in principe voor iedereen toepasbaar en helpt mensen daadwerkelijk een einde aan hun verslaving te maken!
Familieleden van verslaafden kunnen door dit boek geïnspireerd worden om op een andere manier met de verslaafde om te gaan, een manier die minder belastend is voor henzelf en voor de verslaafde meer uitzicht biedt op verandering. Ook de verslavings-hulpverlener kan nieuwe inzichten opdoen die zijn behandeling succesvoller maken.
‘Dit boek leert je anders naar jezelf en je verslaving te kijken en helpt je om een beter mens te worden.’ – Stichting Gezondheid
Hongerige geesten. De psychologie van verslaving
In ‘Hongerige geesten’ neemt arts Gabor Maté ons mee naar de bron van onze verslavingen: trauma. Bekend van o.a. ‘Wanneer je lichaam nee zegt’.
Gabor Maté laat in Hongerige geesten zien dat we ten diepste allemaal hongerige geesten zijn, op zoek naar verdoving (en verlossing!). Zijn kernboodschap: aan iedere vorm van verslaving ligt trauma ten grondslag.
Of het nu gaat om de ‘prototypes van verslaafden’ (de eenzame alcoholist onder de brug, de succesvolle coke snuivende advocaat op de Zuidas) of onze eigen verslavingspatronen (urenlang scrollen op je te telefoon, tachtig uur werken en het nog niet genoeg vinden of niet kunnen stoppen voordat die hele zak chips leeg is): we vertonen dezelfde patronen en hetzelfde gedrag als die van de tot de verbeelding spekende zwaar verslaafden waar Maté over spreekt. We zijn allemaal hongerige geesten, op zoek naar verdoving én verlossing.
Verslaving in welke vorm dan ook is het gevolg van een psychische en spirituele leegte. Trauma, soms van generatie op generatie doorgegeven, speelt daarbij een grote rol. De meeste trauma’s lopen we op in onze jeugd, met alle gevolgen van dien op latere leeftijd: sociaal isolement en eenzaamheid, stress, angst en uiteindelijk dus die verslavende afhankelijkheid.
Maté pleit ervoor dat we de keten stop zetten door ons trauma te helen in plaats van verslaving te bestrijden met een ‘war on drugs’. We zijn bang om te voelen, bang om bij onszelf na te gaan waar het werkelijk om gaat en dus blijven we de verlossing buiten onszelf zoeken in plaats van in onszelf.
Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Maté naar de bron van verslaving. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg is naar heling van verslaving.
Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol
René Kahn laat met nieuwe onderzoeken zien dat alcohol veel schadelijker voor de gezondheid is dan tot nog toe bekend. Een leven zonder of veel minder alcohol vergroot de kans op een langer leven.
Alcohol. We gebruiken het bijna allemaal. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien het niet alleen smakelijk is (gemaakt), maar ook een fijn gevoel geeft: de stof ontspant en maakt ons zelfverzekerd, optimistisch, vrolijk en sociaal soepel. Vandaar dat ruim acht van de tien Nederlanders alcohol gebruikt. Toch is het drinken van alcohol, na het roken van tabak, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte ter wereld. Maar een glaasje rode wijn is toch juist goed voor de gezondheid? Helaas. Onderzoek dat dit suggereerde blijkt – bij nadere beschouwing – onbetrouwbaar.
Dat niet alleen: de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat alcohol de kans op vele vormen van kanker, waaronder borstkanker, aanzienlijk vergroot. Kortom, alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Dat lijdt geen twijfel. En dat ongunstige effect begint al bij een glas per dag, zo concludeert de Gezondheidsraad. Een leven zonder, of in elk geval met veel minder alcohol lijkt misschien moeilijk, maar de kans dat u een stuk langer en gezonder, zult leven, neemt dan aanzienlijk toe. En dat is toch ook wat waard.
Je vermoeidheid te lijf. Na covid en kanker en bij chronische aandoeningen
Minder moe: praktische en beproefde methode voor energie-opbouw en herstel op wetenschappelijke basis.
Na covid, behandeling tegen kanker en bij ingrijpende chronische aandoeningen is vermoeidheid een veelvoorkomende klacht. Het allerlaatste advies dat door de meeste behandelaars dan gegeven wordt is: ga eens liggend rusten. Vanuit het idee dat mensen die met vermoeidheid kampen daardoor van de regen in de drup raken, richten behandelingen zich eerder op bijvoorbeeld het opbouwen van de conditie.
Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming weet uit de behandelpraktijk én als ervaringsdeskundige dat overdag vaker kort liggen of zelfs kort slapen cruciaal kan zijn bij het opbouwen van energiereserves. In Je vermoeidheid te lijf biedt zij een praktische methode op wetenschappelijke basis en legt in begrijpelijke taal uit waarom het lichaam baat heeft bij rust overdag. Niet alleen zul je de vermoeidheid beter begrijpen, ook biedt het boek de erkenning die in medische en persoonlijke kring vaak ontbreekt.
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid. Meer energie door de kracht van voeding en leefstijl
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid’ van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.
‘De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid’ van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl. Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid, dan biedt dit boek uitkomst!
Volgens Anne Fleck liggen er aan onze vermoeidheid vaak tot nu toe ongekende, niet-erkende lichamelijke oorzaken ten grondslag. Kom erachter hoe die vermoeidheid veroorzaakt wordt en herken de symptomen. Als we er geen aandacht aan schenken, kunnen deze zelfs tot chronische aandoeningen uitgroeien. Je (chronische) moeheid is een signaal dat er wel degelijk iets aan de hand is.
Neem bijvoorbeeld een verstoorde spijsvertering, de nummer één energierover en ziekmaker. Door je lichaam te ontgiften en aan een gezonde darmflora te werken, help je verborgen ontstekingen te helen, versterk je je immuunsysteem en krijg je je energie weer terug. Met handige checklists en gezonde recepten.
Bijna 1 miljoen mensen in Nederland worstelen met chronische vermoeidheid, veel meer mensen zouden meer energie willen hebben. Je kunt zelf én samen met je arts zoveel doen: Dr Anne Fleck laat zien hoe.
Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid
Frank Schaper nam in 2001 afscheid van een lange carri als manager om een aantal boeken te schrijven, onder meer over persoonlijkheid en over burnout. Op 5 juni 2005 was hij mede-presentator van de door hem gemaakte Nationale Karaktertest, live uitgezonden door de KRO. Hij is gevestigd als zelfstandig personal coach, consultant en trainer. In Eerste hulp bij stress en vermoeidheid bundelt hij de meest effectieve tips uit zijn praktijk.
Management Team over Geen tijd voor burnout: ‘Voormalig KLM-manager Frank Schaper verdiepte zich in het verband tussen karakter, levensfasen en stress.
Joop van den Ende – die op 58-jarige leeftijd het roer radicaal omgooide – leverde de rode draad voor dit belangrijke boek.’
Algemeen Dagblad over Geen tijd voor burnout: ‘Schapers boek puilt uit van de verrassende weetjes en analyses over het verschijnsel burnout. En voor het eerst worden er harde, cijfermatig onderbouwde gegevens in opgevoerd.’
De Volkskrant over Het Enneagram en het team in jezelf: ‘Kunnen nieuwe titels nog iets aan de zegetocht van het enneagram toevoegen? Nou en of. Vooral Het team in jezelf van de trainers/coaches Frank Schaper en Azwin Ressang is een paar avondjes waard. De auteurs stoffen de mystiek van het model af en presenteren een frisse, ketterse benadering.’