|

Speciale wijnen, dit mag u niet missen

Als je wijn drink moet je zeker deze blog lezen, je kan er alleen maar wijzer van worden.

ALCOHOL 12,5%

Onze missie

We staan voor een betere bewustere wijnkeuze. Enerzijds willen we transparant zijn over wat er in wijn zit (en welke troep juist niet) en ‘mindfully crafted wine’ toegankelijk maken voor iedereen. Anderzijds willen we de wijnketen stimuleren biologische, pure en laag in suiker wijnen te produceren. Aangezien wij de wijnen zelf assembleren kunnen we onze partners en leveranciers uitdagen om op die manier te gaan produceren. We willen de wijnwereld transparanter maken, ons product continu verbeteren en de hele keten innoveren.

Biologische witte wijnen

Biologische witte wijn is gemaakt van onbespoten druiven en waarbij de wijngaard vrij is van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Puur natuur in je glas. 

De biologische witte wijnen van viaVIÑA komen uit de Rhone in Frankrijk en Valencia in Spanje.  Ze zijn niet alleen vol van smaak, ook 100% biologisch en zonder toegevoegde suikers, chemische troep en ook nog eens veel lager in calorieën. 

Waarom is biologische witte wijn beter?

Bij het maken van normale wijnen mag eigenlijk alles van toevoegen van suiker en sulfiet tot het gebruik van pesticiden en en kunstmest. Dat is niet goed voor de natuur en de mens. Bij biologische wijnen zijn er strikte regels. Biologische wijn is wijn die gemaakt is van druiven die zijn geteeld volgens de principes van biologische landbouw. Daarbij mag er geen gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gemodificeerde organismen. Zo worden onnodige milieueffecten geminimaliseerd en is het beter voor welzijn van mens, dier, insect en natuur. 

Is biologische witte wijn sulfiet vrij?

Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn stabiel blijft en dat we een fles dus langer kunnen bewaren. Naast de natuurlijke aanwezigheid van sulfiet, wordt er in de wijnmakerij sulfiet toegevoegd. Het gaat de groei van ongewenste micro-organismen zoals ongewenste bacteriën, schimmels en wilde gist tegen. Van nature is er altijd sulfiet aanwezig in wijn; van de schillen en vanuit de vergisting. Sulfietvrije wijnen kennen we daarom niet, wel wijnen waaraan geen extra sulfiet is toegevoegd.

Biologische witte wijnen
  • Walk in the Woods Wit – Sauvignon Blanc fris & fruitig

Deze tongstrelende Walk in the Woods witte wijn uit Spanje tovert onmiddellijk een glimlach op je gezicht. Met de geur van een ochtendwandeling in het bos met tonen van verse groene vijgen, de fruitigheid van passiefruit, eindigend met elegante tonen van limoenzeste en een boeket van fijne kruiden.

  • soepel & rond

De geur van deze witte Walk in the Woods wijn uit Spanje doet denken aan wilde bloemen na een zonnige dag. In de smaak zit rijp tropisch fruit en een hint van zoete honing en bloemige kruidigheid. Geniet van deze intense en zwoele wijn op elk moment.

  • soepel & rond

In de smaak van deze Beautiful Breeze witte wijn uit Frankrijk ontmoet je wilde perzik, peer en verse abrikozen met een zachte elegantie van witte bloemen. Een prachtig glas wijn, elegant, breed en rijk met een mooie frisheid van citrusvruchten in zijn langdurige afdronk.

Hoe herken je biologische witte wijn?

Als er op een wijn biologisch, bio, eko, eco of organics staat voldoet de wijn aan de wettelijk vastgelegde Europese richtlijnen voor de productie van biologische producten. 

In Europa kennen we diverse keurmerken en hierop wordt een oogje in het zeil gehouden door het Europese Parlement. Het Europese keurmerk voor biologische wijn is herkenbaar aan het groene blaadje met sterretjes erop. In Nederland is SKAL de toezichthouder op biologische productie.

Zitten er in witte biologische wijn minder calorieën? 

Wijn heeft twee bronnen van calorieën, suiker en alcohol. Restsuikers zitten in wijn doordat het fermentatieproces vroegtijdig is gestopt. Niet alle suikers uit de druiven zijn dan omgezet in alcohol. In het proces van wijn maken kan er ook extra suiker worden toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen of de smaak te beïnvloeden, de aanwezige restsuikers zorgen dan voor meer calorieën in je glas. 

Tijdens het maakproces van biologische wijnen kan er gebruikt gemaakt worden van chaptalisatie. Een biologische wijn bevat dus niet perse minder calorieën.  

Alle biologische viaVIÑA wijnen zijn nagenoeg suikervrij en bevatten maximaal 1 gram per ml aan koolhydraten. De druiven voor onze wijnen worden precies op het juiste moment geoogst, waardoor de suikerbalans in de druiven optimaal is en alle suikers omgezet kunnen worden in alcohol. Zo blijven er geen restsuikers over in onze wijnen en zijn de wijnen altijd laag in calorieën. 

Biologische rosé wijn
  • licht & fruitig

Voel de ruisende wijngaarden met een warm briesje, ruik de geur van garrigue zoals rozemarijn en lavendel. Een prachtig glas rosé, elegant, breed en rijk met een mooie frisheid, licht mineralig met elegante fruitaroma’s als framboos, wilde perzik en aardbeien.

Waarom biologische rosé wijn?

Bij reguliere wijn kan de wijnboer van alles aan wijn toevoegen: van suiker, sulfieten, enzymen en gist. Maar het grootste verschil is de werkwijze in de wijngaard: bij het telen van de druiven worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden.
Onze rosé wijn is biologisch gemaakt, dat wil zeggen dat er geen chemische residuen te vinden zijn in de wijn. De druiventrossen worden binnen een uur verwerkt in de wijnkelders waardoor er bijvoorbeeld geen wilde vergisting kan ontstaan en er niets nodig is verder om de wijn te stabiliseren of eventuele bacteriën te verwijderen. Puur natuur in de fles.

Is biologische rosé wijn ook altijd vegan?

Nee biologische wijn is niet per se vegan. Bij biologische wijn worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de wijngaard gebruikt en kan de wijnboer geen chemische toevoegingen in het maakproces toevoegen. Vegan is een andere kwaliteit. Biologische wijn kan nog altijd met varkensvet geklaard worden en dus is het niet vegan. Bij viaVINA is de wijn niet alleen biologisch maar ook vegan omdat onze wijn geklaard wordt met bentoniet klei of een kikkererwtenpasta en dus zonder dierlijke toevoegingen. 

Is biologische rosé wijn sulfietvrij?

Nee maar biologische wijn bevat wel vaak veel minder sulfieten. Bij zeer veel reguliere wijn wordt tijdens het wijn-maakproces ofwel vinificatie extra sulfiet toegevoegd aan de wijn. Onze wijnen hebben minder dan de helft sulfiet nodig dan normaal wordt gebruikt. Omdat wij pure hele, met de hand geplukte, druiven verwerken kunnen we schoon werken. Dus hebben we geen extra conservering stoffen (dat is sulfiet) nodig. Onze rosé wijn heeft slechts 80ppm terwijl bijna alle rosé wijn 200 ppm sulfiet bevat.

Is biologische rosé wijn suikervrij?

Nee biologische wijn is niet suikervrij omdat ook de biologische druiven fruitsuiker van zichzelf bevatten. Maar viaVINA gebruikt tijdens de vinificatie wel de mogelijkheden om de suiker zoveel mogelijk eruit te halen. Onze wijn is namelijk geheel droog vergist, dus alle suiker is in alcohol omgezet. De druiven worden precies op tijd geoogst zodat het suikergehalte niet te hoog is en ook de alcohol dus niet te hoog wordt als alle suikers vergist worden.

Biologische rode wijn
  • fruitig & rond

Deze rode Walk in the Woods wijn uit Spanje gemaakt van de meer lokale Valenciaanse bobal druif gaat je verrassen. Wijn boordevol met allerlei mooie fluwelen zwarte fruitsmaken van kersen en pruimen. Zacht en soepel met een hint van…chocolade!

  • soepel & fruitig

Laat deze Beautiful Breeze wijn walsen in je glas en je merkt dat deze wijnbeauty aroma’s heeft van intens zwart en rood fruit met een beetje kruiden en wilde bloemen. De smaak is zacht en rond maar intens, zonder zwaar te zijn.

Waarom is biologische rode wijn beter?

Tijdens het maken van rode wijnen mag eigenlijk alles, van sulfiet en suiker toevoegen tot het gebruik van kunstmest en pesticiden. Dat is niet ideaal voor de mens en natuur. Voor biologische wijnen is dat anders daarvoor zijn strikte regels. Rode biologische wijn is wijn die gemaakt is van druiven die biologisch zijn geteeld volgens de principes van biologische landbouw. Hierbij mag er geen gebruik worden gemaakt van kunstmest, gemodificeerde organismen en chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is biologische wijn beter voor mens, dier en natuur en worden onnodige milieueffecten geminimaliseerd.

Is biologische wijn ook altijd vegan? 

Het meerendeel van de wijnen zijn niet veganistisch. Hoe dat zit? Wijn is van druiven gemaakt en daarom wel altijd van natuurlijke afkomst. Tijdens het wijn maken ontstaan er losse deeltjes die de wijn troebel maken. Om de wijn helder te maken wordt deze geklaard. Dat klaren wordt vaak gedaan met dierlijke eiwitten zoals kippeneiwit, gelatine en isinglass. Het klaringsprocess kan ook vegan friendly gedaan worden met plantaardige eiwit of met bentoniet een fijne kleisoort. Dus een biologische wijn is niet altijd vegan en een vegan wijn niet altijd biologisch. 

Onze viaVIÑA wijnen zijn altijd vegan, dit vind je ook terug op het wijnlabel.

Is biologische rode wijn sulfiet vrij? 

Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn stabiel blijft en dat we een fles dus langer kunnen bewaren. Naast de natuurlijke aanwezigheid van sulfiet, wordt er in de wijnmakerij sulfiet toegevoegd. Het gaat de groei van ongewenste micro-organismen zoals ongewenste bacteriën, schimmels en wilde gist tegen. Van nature is er altijd sulfiet aanwezig in wijn; van de schillen en vanuit de vergisting. Sulfietvrije wijnen kennen we daarom niet, wel wijnen waaraan geen extra sulfiet is toegevoegd.

Zijn biologische wijnen dan sulfiet vrij? Nee, ook aan biologische wijnen mag sulfiet worden toegevoegd, wel in veel mindere mate dan aan ‘gewone’ wijnen. Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijn ligt tussen de 30 en 50 milligram lager dan bij normale wijnen. In een normale rode wijn zit dit rond de 150 milligram sulfiet per liter, en bij witte wijn en rosé wijnen zit dit gehalte op 200 milligram per liter. 

ViaVIÑA maakt biologische wijn zonder onnodig toegevoegde sulfieten. 

Hoe herken je biologische rode wijn?

Als er op een wijn biologisch, bio, eko, eco of organics staat voldoet de wijn aan de wettelijk vastgelegde Europese richtlijnen voor de productie van biologische producten. 

In Europa kennen we diverse keurmerken en hierop wordt een oogje in het zeil gehouden door het Europese Parlement. Het Europese keurmerk voor biologische wijn is herkenbaar aan het groene blaadje met sterretjes erop. In Nederland is SKAL de toezichthouder op biologische productie.

Zitten er in rode biologische wijn minder calorieën?

Nee in rode biologische wijn zit niet per se minder calorieën. Het aantal calorieën heeft te maken met de hoeveelheid suiker en alcohol in wijn. Hoe minder suiker of hoe lager het alcoholpercentage, hoe minder het aantal calorieën. Onze pure wijn bevat slechts 70 Kcal, waar een reguliere wijn vaak meer dan 100 Kcal per 100 ml heeft.
Het biologische aspect van wijn gaat over de werkwijze in de wijngaard: wordt daar gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen en chemicaliën?

inspiratiebox
  • fris & fruitig

In onze inspiratiebox zitten onze eerste 6 unieke viaVIÑA wijnen. In totaal 3 witte, een rosé en twee rode wijnen. Er zitten zeker een aantal toekomstige favorieten voor je bij. Wie weet wel allemaal. En je krijgt de flessen thuis in een exclusieve Dutch Design Wine Chair twv €24,95! Deze chair kan je hergebruiken als kruk of als wijnrek! Proost en geniet!

Boeken over wijn

Vergelijkbare berichten