|

8 Beste boeken over Feyenoord en 1 extra

Boeken over sportclub Feyenoord

Feyenoord Rotterdam is een Nederlandse profvoetbalclub uit Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub wordt vaak betiteld als de club van het volk. Het stadion heet de de kuip en is gevestigd stadion Feijenoord N.V.. Maasgebouw Van Zandvlietplein 1 3077 AA Rotterdam.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 8 beste boeken over Feyenoord. De boeken voegen alle 8 iets toe en zijn heel divers, ondanks hetzelfde onderwerp en doel.

De link van Bol.com geeft je veel extra informatie over Feyenoord artikelen. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Kampioenen!

Kampioenen! belicht Feyenoords droomseizoen 2016/2017 van voor en achter de schermen. Mikos Gouka, de enige dagelijkse Feyenoord-volger van Nederland, beschrijft op spannende wijze de tocht naar de landstitel, vanaf de eerste training in juni 2016 tot aan de huldiging op de Coolsingel in mei 2017. Hugo Borst, Willem van Hanegem en Sjoerd Mossou geven hun eigen, eigenwijze kijk op het eerste kampioenschap van Feyenoord in achttien jaar.

101 dingen die je weten moet over Feyenoord ( nieuw 2023)

Clubliefde is een serieuze zaak bij Feyenoorders. Je kan wisselen van school, baan of partner, maar één ding is voor altijd – de liefde voor Feyenoord De club heeft zo’n rijke historie en zo’n enorme aanhang dat er natuurlijk al kasten vol boeken over geschreven zijn. Maar wat zijn nu precies de dingen die iedere Feyenoorder zou moeten weten?

Wat maakt die ene mooie club zo bijzonder? Schrijver, journalist, documentairemaker en Feyenoordsupporter IWAN VAN DUREN maakt een selectie van feiten en verhalen die de club en de fans typeren. Over spelers, records, dat machtige stadion en de vele hoogtepunten.

Het resultaat is een boek waar de liefde voor de club van afspat. Een boek dat ieder lid van de Feyenoord-familie in huis wil hebben. Voor hen die net beginnen en voor hen die al een leven met de club achter zich hebben.

Ons Feyenoord

een voetbalclub als way of life

Dit boek legt voor Feyenoorders en niet-Feyenoorders de ziel bloot van de meest markante club van het land. Op 14 mei 2017 werd Feyenoord na achttien jaar weer landskampioen. En toch werd de club juist in al die jaren zonder landstitel alleen maar populairder. Wat is toch de aantrekkingskracht van Feyenoord? Wat zorgt ervoor dat zoveel mensen – jong en oud, man en vrouw – zo diep geraakt worden door een voetbalclub?

Ons Feyenoord gaat over de identiteit van de club met de trouwste aanhang van Nederland. Ons Feyenoord gaat over de supporters door dik en dun. Over de culthelden en over de zanger met de gouden microfoon. Over de haat voor 020 maar vooral ook over de haast religieuze liefde voor de club uit 010. Over de liederen en over het vloeken op de eigen club. Over de verre reizen en over altijd weer terugkeren naar een zinderende Kuip, het heilige stadion dat voor zoveel verdeeldheid zorgt.

Kortom, over alle dingen die voor de supporters van Feyenoord de club meer maken dan een gewone voetbalclub. Ons Feyenoord geeft het definitieve antwoord op de vraag: wat maakt Feyenoord tot Feyenoord? Supporter Bob Dijkgraaf (1992) heeft een ‘lichte’ obsessie voor Feyenoord. Met al haar mooie en rafelige kanten. Ook Bob stond te huilen op die 14e mei 2017.

Feyenoord – niets is sterker dan dat ene woord

niets is sterker dan dat ene woord

Over Feyenoord raken vele sportliefhebbers nooit uitgepraat. Feyenoord supporter ben je niet voor je lol, maar voor je hele leven. Honderdduizenden fanatieke supporters steunen de club uit Rotterdam door dik en dun en vele decennia lang. Honderden, zo niet duizenden anekdotes, fabels en geruchten deden en doen de ronde. In

Niets is groter dan dat ene woord een verzameling van maar liefst duizend feiten, quotes, records, fabels en anekdotes over misschien wel de grootste club van Nederland. Over de ‘kromme’ ballen van Van Hanegem, de dribbel van Coen Moulijn, over ‘stille’ Wim Jansen, maar ook over de meeuw van Eddie Treytel, de kroket van Michiel Kramer, de grote mond van John Guidetti , de coupe van Graziano Pelle, de hattrick van Dirk Kuyt, het brilletje van Joop van Daele, over IJzeren Rinus,

Theo de Tank, het chagrijn van Berghuis, de zucht van Don Leo, Jorien van den Herik als de Grote Kale Leider ( GKL), de slag bij Beverwijk, het lied van Lee Towers, de goals van Pi-air, de successen van Gio en veel meer. Een heerlijk boek vol herkenbare gebeurtenissen opnieuw uit de vergetelheid gehaald en nu eeuwigheidswaarde toegekend. Een verzameling feiten en anekdotes die geen enkele Feyenoord supporter wil missen.

De geschiedenis van Feyenoord 1 – De Oertijd 1908-1921

De geschiedenis van Feyenoord. Deel 1: De oertijd (1908-1921) Over de geschiedenis van Feyenoord in het tijdperk van het betaalde voetbal zijn boeken vol geschreven. Feyenoord werd echter al in 1908 opgericht, en ook in de periode vanaf 1908 behaalde de club opmerkelijke successen. In deel 1 van de Geschiedenis van Feyenoord –

De Oertijd beschrijft auteur Jan Oudenaarden het ontstaan van de voetbalclub en de wederwaardigheden van club, spelers en bestuurders tot het moment dat de hoogste klasse werd bereikt. Deel 1 beschrijft de ontwikkeling van het voetbal in het algemeen en spitst zich iets later toe op Feyenoord. Alle gespeelde wedstrijden over de periode 1908-1921 worden beschreven. Er zijn achtergrondverhalen over wedstrijden binnen en buiten Rotterdam, over individuele spelers en familiebetrekkingen tussen spelers.

Van alle spelers en bestuurders uit de periode zijn gegevens achterhaald en opgenomen. In De Geschiedenis van Feyenoord beschrijft Feyenoordkenner bij uitstek Jan Oudenaarden in drie rijk geïllustreerde boeken de wederwaardigheden tussen 1908 en 1954 van de volksclub bij uitstek. Deel 2: Feyenoord. Het interbellum, en deel 3: Feyenoord. Oorlog en Vrede verschijnen in de loop van 2015. De vroege geschiedenis van Feyenoord volledig uit de doeken in drie kloeke boeken. Een must voor iedere supporter van de rood-witten!

De geschiedenis van Feyenoord 2 – Het interbellum 1921-1940
De geschiedenis van Feyenoord 3 – Oorlog en Vrede 1940-1956

Oorlog en Vrede (1940-1956) is het sluitstuk, het derde en laatste deel van de trilogie over de geschiedenis van Feyenoord in de periode van het amateurisme en de overgangstijdperk erna, tot de instelling van de Eredivisie in 1956. In deel 3 worden de wederwaardigheden beschreven van Feyenoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, want de voetbal rolde toen gewoon door.

Een week na het terreurbombardement op Rotterdam constateerde de redactie van het tijdschrift Sport in Beeld/De Revue der Sporten in zijn commentaar dat ‘de gebeurtenissen’ het land ’tot in de diepste nerven’ hadden geschokt, maar dat het zaak was dat het leven ‘zo spoedig mogelijk’ weer op de oude manier voortging. Vanwege de helende functie van de sport werd daaraan in dat voortgangsproces een belangrijke plaats toegedacht. Deel 3, Oorlog en Vrede, beschrijft vervolgens de overgang van oorlog naar vrede en hoe Feyenoord daarmee in aanraking kwam.

Hetzelfde geldt voor de betrokkenheid van Feyenoorders bij de koloniale strijd in Nederland-Indië en welke rol de organisatie speelde tijdens de Watersnood in 1953. Op voetbalgebied was Feyenoord baanbrekend met reizen naar Curaçao, Denemarken en Turkije. Feyenoord speelde bovendien een belangrijke rol in de overgang van amateurisme naar semiprofessioneel voetbal tijdens de zogenoemde Wederopbouwperiode. In die ontwikkeling speelde Feyenoord voor en achter de schermen een belangrijke rol.

De Geschiedenis van Feyenoord, deel 4 (1956-1970)de Gloriejaren

De Geschiedenis van Feyenoord, deel 4

In het nieuwe deel van zijn project beschrijft auteur Jan Oudenaarden de veranderingen bij Feyenoord in de late jaren vijftig. Hoe aan een sterk team wordt gebouwd, door de blik te verruimen, waardoor eerst nationale successen de basis gaan vormen voor de hoogste internationale eer om in 1970 de apotheose te beleven met het winnen van de Europacup. Rotterdam kreeg door die festiviteiten een enorme opkikker.

De stad was sinds 1962 al de grootste havenstad van de wereld, door de successen van Feyenoord werd ook de bevolking zelfbewuster en kreeg nieuw elan. Of zoals minister-president Piet de Jong zich afvroeg bij de ontvangst van de Feyenoorders in het Catshuis: ‘Ze hebben niet alleen de grootste haven, nu hebben ze ook nog de beste voetbalploeg. Zijn ze straks in Rotterdam nog wel te houden?’

De wederwaardigheden van Feyenoord in de periode 1956-1970, afgezet tegen de ontwikkelingen in de stad, staan beschreven in dit boek. Het boek vormt de kers op de taart van de eerder verschenen trilogie. Die gebeurtenissen gaven extra cachet aan de manifestatie C 70, waarmee Rotterdam op dat moment 25 jaar Wederopbouw vierde. Rotterdam wilde aantonen, dat het niet alleen een stad is van bouwen en werken, maar dat het er ook gezellig kan zijn en dat de Rotterdammers kunnen feesten. Wat dat betreft had het winnen van de Europacup niet op een beter tijdstip kunnen komen.

Feyenoord- Voor altijd de eerste

Hoe Feyenoord met de Europa cup stad en land op zijn kop zette

Op 6 mei 1970 wint Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup I. Een unieke prestatie die stad en land op zijn kop zet en vijftig jaar na dato nog altijd veel waarde heeft voor de club. In dit jubileumjaar brengt Feyenoord in samenwerking met het AD het historische seizoen tot leven in het boek Voor Altijd De Eerste.

Voetbaljaar herbeleven

De winst van de Europacup I in 1970 heeft een halve eeuw later haast mythische waarde gekregen. Journalisten Ellen Mannens en Robert van Brandwijk halen de tijd van toen naar nu door verhalen te vertellen die dicht op de huid van de lezer zitten. Aan de hand van gesprekken met hoofdrolspelers als Rinus Israël, Wim Jansen en Franz Hasil, ooggetuigen, supporters, tegenstanders en door middel van honderden kranten- en tijdschriftartikelen laten ze het voetbaljaar herleven.

Stadion Feijenoord, het origineel

Dit boek is in de meest letterlijke zin een volle bak. Het markeert het zestig jarig bestaan van het Stadion Feijenoord. Maar het is ook een boek dat op de toekomst gericht is.

De tweede helft (boek John de Wolf)

Als John de tijd op een bepaalde leeftijd mocht stilzetten, dan zou het nu zijn. Gelukkig in de

liefde, de kinderen goed terechtgekomen, oud en wijs genoeg om te weten wat je niet wilt, energiek genoeg om te doen wat je wel wilt. Maar zo halverwege de vijftig zijn er ook andere dingen die je pad kruisen. Je kan wakker liggen van zowel je ouders als je kleinkinderen.

En wat als het op je werk niet meer gaat? Ben je te oud voor een nieuwe stap? In De tweede helft spreekt een van Nederlands bekendste voetballers over het verschil tussen ouder worden en oud zijn, over naar je lichaam blijven luisteren, over acceptatie, over wilde haren en ervaren jaren. De scheids heeft weer gefloten. Sta je al in het veld? John coacht je, van dichtbij. Dan is alles mogelijk.

John de Wolf (1962) is assistent-trainer bij Feyenoord, oud-voetbalinternational, voetbal-analyticus en vanaf 2016 ook werkzaam als ambassadeur aanpak ouderenwerkloosheid 50plus, eerst bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en sinds 2018 bij de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Willem van Hanegem . Feynoorder voor het leven

Hij was nooit een allemansvriend, maar is nog altijd razend populair. Dit boek vertelt Willems verhaal van een halve eeuw topvoetbal. Uit zijn mond, vanuit zijn visie. Feilloos ontmantelt hij aannames en halve waarheden. Steeds opnieuw legt hij de vinger op de zere plek.

Even kritisch als betrokken. En uit liefde voor het spel, dat hem zoveel heeft gegeven. Willem van Hanegem was niet alleen uniek als voetballer, ook nu zijn visie even bijzonder als verrassend.

Vergelijkbare berichten